Valikko Sulje

Lotta svärd

Lotta Svärd yhdistykselle vahvistettiin oma ansiomerkki vuoden 1939 vuosikokouksessa. Ansiomerkkejä ei ehditty valmistaa ja jakaa eikä niiden sääntöjä vahvistaa ennen kuin ylimääräiset harjoitukset (YH) ja talvisodan syttyminen sitoivat lottajärjestön voimavarat. Merkkijärjestelmää ryhdyttiin kehittämään alkuperäisen suunnitelman mukaisesti vuoden 1941 alussa. Keskusjohtokunnan kokouksessa helmikuussa 1941 hyväksyttiin vapaaherra B. von Knorringin laatima luonnos ansiorististä ja -mitalista. Ansioristit valmisti Oy Tillander Ab ja sen sisaryritys Oy Kunniamerkkitehdas Ab Helsingistä. Ensimmäiset ansioristit jaettiin Lotta Svärd -järjestön 20-vuotisjuhlassa maaliskuussa 1941. Ansiomerkkijärjestelmä vahvistettiin virallisesti kesällä 1941. Lotta Svärd -järjestön ansioristillä palkittiin vuosina 1941-1944 noin 400 lottaa tai järjestön työtä tukenutta ulkomaan kansalaista. Lottamitalilla palkittiin noin 2 600 lottaa. Kunniamitalit kiinnitettiin lottapuvun puseron vasemman taskun yläpuolelle. Arkipuvussa pidettiin kunniamerkkien nauhoja, juhlapuvussa mitaleja.

Lotta Svärd -ansioristi on hopeinen risti, jonka keskiosassa on siniseksi emaloitu hakaristi. Ristin varsien väleissä on koristeelliset L ja S kuviot.

Lotta Svärd – kannatusjäsenen merkki on muuten samanlainen kuin lottaneula, mutta kooltaan pienempi. Lottamuseon kokoelmissa olevien kannatusjäsenten merkkien suurin numero on 644. Lotta Svärd -järjestön toimiva jäsen saattoi siirtyä kannatusjäseneksi.

Lottamuistomitalia jaetaan Lotta Svärd -järjestössä toimineille entisille lotille ja pikkulotille. Mitali voidaan myöntää asianomaisen omasta hakemuksesta tai muun tahon esityksestä. Se voidaan myöntää myös edesmenneelle lotalle tai pikkulotalle jälkikäteen. Muistomitalin säännöt on 13.9.1993 vahvistanut valtakunnallinen lottamuistomitalitoimikunta. Mitalin myöntää valtakunnallisen lottamuistomitalitoimikunnan valtuuttamana Vapaussodan Invalidien Muistosäätiö.

Lotta Svärd -ansiomitali on pronssista valmistettu ympyrän muotoinen mitali, jonka etupuolella on kohokuvana ansioristin kuva.